Frågor köpande kunder

Inför auktion

Vilka är det som säljer via Maskinera?

Säljarna är framförallt företag inom rental, entreprenad, lantbruk, skogsbruk, industri samt kommuner. Objekten finns runtom i hela Sverige och står ute hos säljarna.

Vad kostar det att handla hos Maskinera?

På varje auktion tillkommer en inropsavgift. För att se avgiften behöver du vara inloggad. Moms tillkommer på alla auktioner om inget annat står angivet i auktionsbeskrivningen.

Hur lägger jag bud?

För att lägga ett bud på sajten behöver du skapa ett köparkonto. Det gör du enklast här.

Under auktion

Jag har frågor angående ett objekt, hur gör jag?

Läs noga igenom objektsbeskrivningen och titta gärna på eventuellt tillhörande film. Finns det fortsatt frågetecken är du välkommen att höra av dig till vår kundtjänst.

Vad innebär undersökningsplikt?

Du har rättighet, såväl som en skyldighet, att stämma av skicket utifrån auktionsunderlaget när du hämtar ditt objekt. Om objektet inte motsvarar beskrivningen kan du reklamera köpet. Observera att detta måste göras innan objektet tas från platsen.

Finns det visning av objekten?

Alla objekt säljs utan visning om inget annat anges.

Vad är ett autobud?

Ett autobud innebär att du sätter en beloppsgräns. Plattformen möter automatiskt eventuella konkurrerande bud upp till ditt maxbud.

Kan jag ångra ett bud?

Alla bud på sajten är bindande. Läs därför noga igenom objektsbeskrivningen innan du lägger ett bud. För mer information läs våra kundvillkor.

Vad är ett reservationspris?

Ett reservationspris är det lägsta pris som säljaren begär för objektet. Reservationspriset är alltid dolt, däremot syns det om priset är uppnått eller ej.

Vad händer om två bud ligger på samma nivå?

Det är alltid det först lagda budet som vinner auktionen. Detsamma gäller vid autobud.

När avslutas en auktion?

Objekten ligger uppe för auktion i vanligtvis 7 eller 14 dagar. Om ett bud läggs precis innan auktionsavslut förlängs auktionen med 3 minuter.

Efter auktion

Hur betalar jag?

Efter vunnen budgivning skickas en faktura till dig via e-post.

Från när räknas dagarna som jag har på mig att hämta objekt?

Från det att du fått ett betalningskvitto från oss har du 7 dagar på dig att hämta objektet.

Hur bokar jag frakt?

Hör av dig till oss via vår fraktsida. Vi har ett samarbetsavtal med Schenker. Objektet måste uppfylla Schenkers krav avseende mått, vikt och objekttyp.

Frågor säljande kunder

Vad kostar det att sälja på Maskinera?

Maskinera debiterar en provisionsandel för genomförd affär. Blir objektet inte sålt utgår ingen provision.

Hur kontrollerar jag att personen som hämtar objektet är köparen?

När ett objekt är betalt genereras en unik kod som köparen ska visa upp vid utlämning. Som säljare anger du koden i fältet som du hittar via länken i mailet du fått från oss. När rätt kod har registrerats vet du att det är rätt person som hämtar objektet.

Får jag betalt innan köparen hämtar objektet?

Köparen får inte upphämtningsinstruktioner förrän objektet är betalt till oss. Utbetalning till dig som säljare sker den 7:e arbetsdagen i nästkommande månad eller efter överenskommelse.

Hur gör jag när jag säljer ett registrerat fordon?

Vid upphämtningstillfället fyller köpare och säljare gemensamt i del 2 av registreringsbeviset. Därefter skickar säljaren in den ifyllda delen till Transportstyrelsen.

Kan jag sälja min maskin till någon annan om auktionen har startat?

Nej. Om auktionen har påbörjats får du inte annonsera ut objektet på annan marknadsplats eller sälja den på något annat sätt. För mer information om säljvillkoren kontakta din lokala maskinmäklare.